mandag den 27. april 2009

# 4 Mere Picasa


Vi har nu har et par rimelig massive opgaver, så måske er det på tide med en lidt mindre omfattende?

Vi skal kigge på de sidste ting i redigeringspanelet i venstre side. I Fanebladet "Enkle forbedringer" mangler vi et par ting.
"Jeg prøver lykken" laver en automatisk tilretning af alle de ting på et billede som Picasa vurdere kan forbedres og mange gange rammes rigtig godt. Hvis der ikke sker noget med dit billede, kan du regne med at det er rimeligt godt og de småting der er må du rette manuelt.

Åbn et af dine egne billede, som måske er lidt mørkt, mangler lidt farve eller bare er sådan ikke rigtig godt eller åbn f.eks. billedet "Græsk havn" fra kkbpicasa Flickr. Prøv "Jeg prøver lykken", "Automatisk kontrast", "Automatisk farve" og "Oplys mørke områder". Leg dig frem til viden om hvad de gør.

Justeringsfanebladet
Her har du selv mere indflydelse på dine valg end under enkle forbedringer, men det er nogenlude det samme du kan gøre her. Leg med det, enkle justeringer kan gøre utrolig meget for et billede.

Effekter
Behøver ikke de store forklaringer, men kan dels give nogle sjove effekter til dine billeder, dels give dem det sidste pift.

Lav et postkort med tekstværktøjet og upload det til din blog.

Vi vender tilbage til "Enkle forbedringer" og kigger lidt nærmere på Tekstværktøjet.
I tekstværktøjet vil der være en del du kender allerede fra diverse tekstprogrammer.
Skrifttype, størrelse, fed, kursiv og justering.

Det første T viser farven inde i bogstavet og det andet T viser farven på kanten udenom. Skyderen bestemmer hvor fed kanten skal være.

Gennemsigtighedsskyderen bestemmer hvor transparent skriften skal være.
Der er mange muligheder og vi håber ikke, at når du nu kigger på uret, så er klokken 3 om natten. Er den det vil vi foreslå, at du venter med den frie leg til i morgen. Men hus at skrive til din blog.

Fri leg

Grunden til at du ikke skal begynde på den frie leg midt om natten er at mulighederne for at lave effekter er større i Photofiltre end i Picasa og klokken kunne derfor meget vel blive meget mere.

Muligheder for at lysne, ændre farvemætning osv. kan du også i PhotoFiltre. Her har du dels alle dine valgmuligheder liggenede i værktøjslinierne øverst og dels i menupunktet "Justere". Det er de samme ting du kan selv om f.eks. farvetemperatur hedder farvemætning og glanslys hedder højlys.

Filtermenuen
Det som i Picasa hedder "Effekter" hedder i PhotoFiltre filtre og dem finder du i menuen "Filter". Her er mange flere end i Picasa og den eneste måde at lære dem på, er at lege med dem, så god fornøjelse.

Collagen nedenunder består af det samme billede udsat for forskellige filtre.



Ja, og så er collagen forøvrigt lavet i Picasa ved at bruge collagenknappen nederst på redigeringssiden. Prøv den.

mandag den 20. april 2009

# 3 Billedstørrelse m.m.

Du har nu prøvet at lave og gemme et udsnit af billede, men du kunne jo også få brug for at lave hele dit billede mindre.
Når du fotograferer med et digitalt kamera er det altid en god ide at tage billede i så høj en opløsning som muligt, idet det er nemt at formindske uden at det går ud over kvaliteten, men næsten umuligt at forstørre og få et godt resultat.
Alle billeder er bygget op af en masse små firkanter som kaldes pixels og det er antallet af pixels på et begrænset område, der bestemmer, hvor skarpt et billede er. Hver pixel har sin egen farve, hvilket betyder at jo flere pixels, jo bedre farver, jo bedre skarphed. Nedenunder ser du 2 billeder, som er 10 x 7 inches, som man oftes bruger når man snakker om pixels. Billede nr. 1 har en opløsning på 10 pixels pr. inch. og det andet har en opløsning på 100 pixels pr. inch.
















Så når du skal ændre størrelse på et billede, fordi du skal printe det ud, er det altså ikke nok kun at ændre pixels, du skal også tænke på størrelsen i cm eller inches. Et billede, der skal printes ud i en rimelig størrelse, skal være 300 pixels pr. inch, hvorimod et der skal bruges til web ikke behøver være mere end 72.

Picasa har muligheden for at ændre størrelsen på et billede, men det er omstændigt og svært at gennemskue resultatet. Hvis du har lyst til at prøve det foregår det ved at eksportere dit billede fra menuen "filer".

PhotoFiltre
Vi vil istedet foreslå, at du til dette bruger PhotoFiltre. Hvis du løste ekstraopgaven i opgave #2 har du allerede downloadet programmet og kan springe ned til "Ændre størrelse". Ellers går du tilbage til opgave #2 og installere PhotoFiltre.

Ændre billedstørrelsen i PhotoFiltre.
Åbn et billede i PhotoFiltre. Du kan enten vælge et af dine egne eller vælge et fra kkbpicasa på Flickr.
Husk når du skal arbejde med billeder, især når det drejer sig om størrelse, at arbejde med en kopi af billedet. Dels kan man pludselig få trykket gem og deved miste orignalen og dels forringens kvaliteten en lille smule hver gang man forandre noget på et billede.
I menuen "billede" har du mulighed for at forandre størrelsen.


Øverst kan du se billedets aktuelle størrelse og du kan også hvor meget det fylde i bytes. 3.81 MB er fint til udprintning, men alt for meget til web. Du vil lægge mærke til at bytes størrelsen bliver mindre både ved formindskning af bredde og højde og ved formindskning af opløsning.

I midten har du mulighed for at forandre højde og bredden både i pixels til web og i %, cm eller tommer til print. Du kan også forandre opløsningen her. Husk 300 til print og 72 til web.

Bevar sideforhold betyder, at når du forandre bredden følger højden med, så billedet bevarer sine proportioner.
Optimere betyder at PhotoFiltre forsøger at kompensere for den forringelse der er sket ved behandlingen af billedet.

Picasa - Enkle forbedringer
Når du åbner et billede til redigering får du i venstre side tre faneblade. I det første "Enkle forbedringer"har du allerede prøvet "Beskær", nu tager vi nogle flere. De fleste af dem er lige til at lege med, men der er et par af dem, som skal have et par ord med på vejen.

Ret op
Kender du det, at du er så koncentret om hovedmotivet, at du glemmer horisonten? Det er heldigvis nemt at rette op på i Picasa. Åbn et af dine egne billeder med skæv horisont, hvis du har sådanne, eller brug et af dem der ligger i kkbpicasa Flickr.

Klik på "ret op" under fanebladet "Enkle forbedringer". Indstil skyderen under billedet til horisonten passer med gitteret og gem billedet. Simpelt, enkelt og effektivt.


Røde øjne
Picasa fjerner røde øjne hurtigt og nemt. Åbn dit billede og klik på "røde øjne" under fanebladet "Enkle forbedringer". Hvis øjnene har en let genkendelig form, som de fleste menneskeøjne, fjernes det røde allerede ved dette klip og du skal bare klikke på anvend. Du kan dog risikere, at du er nødt til lige at markere øjet ved at holde venstre musetast nede og trække en firkant rundt om det røde øje og derefter klikke på andvend.

Retouchering
Den sidste ting vi lige skal snakke om er retouchering. Du skal dowloade billedet Rethymnon by fra kkbpicasa Flickr og prøve at fjerne alle de små farvede bøjer i vandet. Klik på "retouchher" under fanebladet "Enkle forbedringer" og før din mus hen over billedet. Bemærk, at du får en lille cirkel. Den markerer det område du vil retouchere og du kan ændre størrelsen ved hjælp af skyderen i vestre side. Når du har den rigtige størrelse, fører du musen hen over den første bøje og klikker med venstre musetast, bøjen forsvinder og du fører nu musen hen over vandet til du finder det sted, som erstatter bøjen på den mest naturlige måde, klik med venstre musetast og klik anvend.

I sidste opgave lovede vi at vise, hvordan man uploader et billede fra Picasa direkte til en blog. Når du har et billede åbent i Picasa har du nederst på siden diverse muligheder, bl.a. et stort orange B, hvor der nedenunder står blog this. Prøv det.

Du er nu færdig med 3. opgave. Husk at skrive om det på din blog og har du lavet nogle sjove billeder, kan du oploade dem til kkbpicasa Flickr. Husk at tagge dem med kkbpicasa.



Fri leg
Har du lyst til at lære mere, får du nu lidt vejledning til at lave de samme ting i PhotoFiltre.

Skæv horisont
At rette op på horisonten i PhotoFiltre er ikke helt så ligetil som i Picasa, så der er lidt flere ting, du skal igennem. Menupunktet billede omhandler alle de ting som drejer sig om selve billedet, altså lidt som om du arbejde med et papirbillede. Så start der.

Tips:
Løsningen er at dreje eller rotere billedet, til horisonten er lige og derefter beskære det.

Røde øjne
Heller ikke rettelse af røde øjne er så simpelt som i Picasa. Først og fremmest fordi man først skal installere en plug-in, som er et lille tilføjelsesprogram. Til gengæld bliver resultatet ofte bedre.

Gå ind på PhotoFiltres hjemmeside. Vælg Plugins i venstremenuen og klik på linket Red Eyes Removal. Gem filen på skrivebordet og pak den derefter ud og gem den i C:\Programmer\PhotoFiltre\Plugins.

Hvis du ikke før har arbejdet med pakkede (zip) filer, gør du følgende: Højreklik på filen, vælg udpak alle og følg vejledningen. Når du bliver spurgt hvor filen skal udpakkes til skriver du: C:\Programmer\PhotoFiltre\Plugins. Når du har klikket på udført er plugin installeret.

For at aktivere den plug-in, du netop har downloadet, skal du genåbne Photofiltre, klikke på Vis i menulinien og dernæst på Plug-ins værktøjslinie. Bemærk at der nu åbnes et værktøj i venstre side af programmet.

Tilbage til de røde øjne.

Åbn dit billede med røde øjne. Klik på den runde cirkel (afmaskningsværktøj) i værktøjsbjælken i højre side og marker det røde øje. Du kan ved at holde venstre musetast nede finpudse markeringen.
Når du er tilfreds med din afmærkning, klikker du på det lille ikon i venstre side af skærmen.
Træk skyderen frem og tilbage til du er tildreds med farven og klik så OK.

Retouchering
Åbn igen billedet fra Rethymnon med de farvede bøjer eller vælg et af dine egne, hvis du har et der trænger til behandling.
Vælg værktøjet der ligner et stempel i værktøjsbjælken i højre side. I PhotoFiltre gør man det omvendt af hvad man gør i Picasa. Dvs. her vælger man først den del af billedet man erstatter med. Hold Ctrl-tasten og klik en enkelt gang med markeringsværktøjet (vist som et kryds) på det fejlfri område. Slip Ctrl-tasten og klik på en af bøjerne.

torsdag den 9. april 2009

søndag den 5. april 2009

# 2 Flickr og start på Picasa

Picasa
Efter sidste uges indledende øvelser skal du nu igang med at arbejde med billeder. Du skal i gang med programmet Picasa.

Det første du skal gøre er at downloade programmet fra www.picasa.google.dk.
Klik på download Picasa 3, sig ja til at åbne setup filen, kør filen, Accepter licensaftalen, tryk på installer og accepter standardindstillingerne. Du er selvfølgelig velkommen til at ændre dem, hvis du vil, det har ingen betydning for kurset. Tryk på afslut.

Når du har installeret Picasa, går programmet øjeblikkeligt i gang med at organisere alle billeder på din harddisk efter dato i samlingen "Mapper på disk".



Hvis Picasa finder mapper som indeholder billeder, som du ved du ikke skal arbejder med, kan du gå til Værktøjer > Mappeadministrator for at angive, hvilke mapper, Picasa skal holde øje med. Du kan altid ændre dit valg.

1. øvelse er en enkel øvelse, hvor du skal vende et billede og derefter lave et
udsnit.

Flickr.
Det, at dele billeder på nettet har eksisteret siden 90'erne, men det er først efter at Flickr kom frem, at det er blevet den succes det er i dag. I løbet af det sidste år er Flickr blevet det hurtigst voksende billeddelingssite på nettet og det er et af de første sites, der brugte emneord "tags" for at skabe sammenhæng mellem billederne og brugerne af sitet.

Du kan bruge dine egne billeder eller du kan bruge billeder som vi har lagt op på Flickr. Hvis du vælger at bruge billderne fra Flickr går du til www.flickr.com, brugernavn: kkbpicasa@yahoo.com, password: billeder.

Find billedet med Carlsberg elefanten og klik på det. I menuen over billedet klikker du på "all sizes"


Vælg at downloade det største billede til billedemappen i mappen dokumenter på dit c-drev. Find det i oversigten i Picasa og dobbeltklik på billedet.


Billedet er nu klar til redigering.

Under billedet finder du forskellige oplysninger. Du kan se i hvilken mappe billedet ligger, hvad det hedder, hvornår det er blevet uploaded, hvor stort det er både i pixels og kb (mere om de 2 begreber senere), hvor mange billeder der er i den pågældende mappe og endelig har du en højre- og en venstredrejet pil.
At rette et liggende billede op gøres ved at klikke på den pil som drejer den vej man vil have billedet. Prøv det og gem derefter billedet under et passende navn.

Du skal nu lave et udsnit af billedet. I venstre side af skærmen har du en billedmenu med forskellige muligheder.

Under "Enkle forbedringer" vælger du beskær.




Du får nu mulighed for at enten at lave dit udsnit selv eller vælge en allerede bestemt størrelse. Leg med og gem et af resultaterne f.eks. som et cd omslag.

Du har nu fået en lille introduktion til Picasa og er næsten færdig med denne uges opgave. Der er kun tilbage at skrive lidt om opgaven på din blog og eventuelt også oploade et af dine billedresultater til bloggen. Det kan du faktisk gøre direkte fra Picasa!!! Prøv om du kan finde ud af det selv, så viser vi det i næste uge.
Du kan også uploade dit billedresultat til Flickr, husk at tagge (emneord) med kkbpicasa, så vil det komme med i slideshowet på kkbpicasa.blogspot.com,

Du kan uploade indefra Flickr eller du kan gøre det direkte fra Picasa ved at tilføje en lille knap. Gå til http://picasa2flickr.sourceforge.net/ og klik på linket under 20. januar. Sig ja til at starte applikationen og sig ja til at importere knapper. Du får nedenstående billede, klik på tilføj og ok. Knappen ligger nu i bunden af Picasa

I denne uge kan du googletalke med Bente onsdag d. 8. april kl. 19 - 20.

Rigtig god fornøjelse med opgaven og god påske til jer alle sammen.



Fri leg

Har du lyst til mere? Hvad siger du til at lære et andet billedbehandlingsprogram at kende? F.eks. PhotoFiltre, som er et lidt mere avanceret program end Picasa.

Download photofiltre

Dansk sprogfil til photofiltre

Sådan installerer du PhotoFiltre

  1. Klik på “Download Photofiltre” og hent programmet til din pc.
  2. Gem filen (pf_setu_en.exe) et egnet sted, fx. i c:\installationsfiler
  3. Klik på “Dansk sprogfil til photofiltre” og hent filen til din pc.
  4. Gem filen (TranslationDA_1.exe) samme sted, fx. i c:\installationsfiler
  5. Når begge filer er downloadet dobbeltklikker du først på “pf_setup_en.exe” og programmet installers.
  6. Når installationen er færdig, dobbeltklikker du på filen “TranslationDA_1.zip”, som pakkes ud. Den udpakkede fil hedder “TranslationDA.plg” og skal kopieres over i den nye folder, som installationen af PhotoFiltre har dannet.(C:/programmer/PhotoFiltre). Slet den engelske sprogfil “TranslationEN.plg”
Start programmet
Vælg “Start” | “Programmer” og vælg PhotoFiltre, og vil programmet åbnes med danske tekster.

Som du kan se er brugerrænsefladen anderledes end Picasa, den minder mere om det du vil se hvis du arbejder med dyre programmer som Photoshop og PaintShopPro.

Lav det samme med enten dit eget billede eller elefant billede, som du lavede i Picasa.

Tips:
  1. Du kan åbne et billede enten i menuen "filer", som du kender fra andre programmer eller ved at klikke på den åbne mappe i den øverste værktøjslinie (værktøjspaletten).
  2. Værktøjest du bruger til at vende billedet med ligger helt til højre i den underste værktøjslinie ( Filter værktøjslinien).
  3. Eller brug menuen "billede" hvor du kan lege med de 4 øverste menupunkter









Prøv også at lave et udsnit af billedet. I højre side har du også nogle værktøjer, som du vil bruge ofte.

Tips:
  1. Pilen er det neutrale værktøj, står du på den kan du holde højre musetast ned og markere dit udsnit på billedet.
  2. I menuen "billede" bruger du menupunktet crop/beskære
Skriv om PhotoFiltre på din blog, indsæt dit resultat her eller upload det til Flickr.

Du kan også vælge at oprette dig på Flickr. Flickr er en del af Yahoo, så hvis du allerede har en Yahoo konto, bruger du bare den. Find ud af hvordan tags fungerer, hvad groups er og kig på alle de forskellige måder andre mennersker og andre biblioteker bruger Flickr på.

Lege ressourcer