onsdag den 27. maj 2009

collage pingviner2

Det er helt vildt med Collage pingviner.

#9: RSS

Det kan være svært at holde sig opdateret om nye indlæg på forskellige blogs, hvis man skal besøge dem allesammen, hver dag. Heldigivs findes der en let måde at gøre det på, så nye indlæg automatisk vises på iGoogle.

I dagens opgave skal du lære at følge andres blogs og nye billeder fra vores Flickr i din iGoogle. Noget af det der kendetegner blogs og langt de fleste web 2.0 tjenester, der netop muligheden for at blive orienteret om opdateringer via et såkaldt "rss-feed". Egentlig kan man sige, man kan lave sin egen avis eller nyhedstjeneste.

Google Læser
Du skal bruge en Google tjeneste, der hedder "Læser" (eller "reader" på engelsk). Log ind i Google Læser på www.google.dk/reader. Du skal bare bruge din almindelige Google-konto.



Når du er logget ind i Google Læser vil du se et billede tilsvarende ovenstående. Din abonnement-liste til venstre vil dog være tom - det laver vi om på nu :-)
Du kan starte med at abonnere på vores fælles blog "Leg med Picasa". Øverst til venstre skal du klikke "Tilføj et abonnement" og skrive adressen http://kkbpicasa.blogspot.com i feltet og klikke tilføj. Nu vil alle indlæg fra bloggen vises i højre side. Klik på en overskrift for at se hele indlægget. Google Læser forsøger selv at finde et muligt abonnement fra den adresse du indtaster. Prøv nu nogle andre adresser, fx www.dr.dk. Du kan også tilføje de andre deltageres blogs.

Det er ikke kun blogs og andre tekst-hjemmeside, der kan abonneres på. Prøv også at tilføje vores Flickr-adresse (http://www.flickr.com/photos/35344848@N02). Du vil nu få besked i Læser, hvergang der kommer et nyt billede.

iGoogle igen
For at gøre det lidt lettere at følge med, kan du tilføje Google Læser til din iGoogle. Kan du huske hvordan? Hvis ikke så læs opgave #8 Google, mig og dig igen. Tip: når du skal tilføje Google Læser skal du søge efter Reader, som er Læsers engelske titel.

Bonus: Hvis du har mod på et par korte, englske film, så prøv at se "RSS in Plain English" og "Google Reader in Plain English".

Fri leg
Hvis du har mange abonnementer, kan de være en fordel at organisere dem for at få overblik. Du kan tilføje et abonnement til en mappe og på den måde gruppere dine abonnementer. På billeder herunder kan du se min opdeling af abonnementer i mapper i venstre side. For at tilføje et abonnement til en mappe, skal du vælge "Feed-indstillinger" og herefter kan du vælge en mappe eller lave en ny. Du finder også andre instillinger som fx. afmeld.





Nedenunder abonnementlisten finder du (godt gemt!) "Administrer abonnementer", klik på den og du får en samlet oversigt over alle dine abonnementer og kan let tilføje mapper og meget mere.

tirsdag den 26. maj 2009

Forslag til emne

Kunne I tænke jer at lære noget om Facebook? Skal vi tage den med i en lektion?
Wikipedia om Facebook

søndag den 24. maj 2009

# 8 Google, mig og dig

Som du måske husker, stod der i indydelsen til dette kursus, at du ville få 11 online lektioner over 7 uger. Vi har trukket den lidt i håb om, at flere ville komme med. Det ser desværre ikke ud til at være tilfældet og vi vil derfor komme med 2 lektioner de sidste 2 uger. Det betyder, at du også får en lektion på torsdag.

Overskriften på denne lektion er "Google, mig og dig" og det er fordi man som Google bruger får adgang til en masse andre web 2.0 ting. Når du har din gmail åben, har du måske lagt mærke til topmenuen i venstre hjørne? Det er nogle af de ting, du skal kigge nærmere på i denne lektion.

Google dokumenter (Googledocs)
Har du ofte taget en diskette eller et USB stik med fra den ene arbejdsplads til den anden? Du kender sikkert også til at skrive et oplæg, sende det videre til en kollega, få kommentarer retur i en mail sammen med dit oprindelige dokument?
Er det noget du jævnligt oplever, så vil denne uges opgave måske i fremtiden gøre det lettere med samarbejde og med at kunne arbejde med det samme dokument på flere arbejdspladser. Vi kalder det også kollaboration (samarbejde) på nettet.

I denne opgave skal du først kigge på Google dokumenter.

Du starter med at klikke på dokumenter i venstre topmenu. (Hvis din gmail ikke er på dansk, klikker du på "indstillinger" i højre topmenu.) Klik på "Ny" og du vil se at du i Google dokumenter har alle de muligheder du måske kender fra Office pakken. Du kan også vælge at klikke på "Upload" og vælge en fil, du allerede har arbejdet på. Her kan du også se hvilke formater, du kan hive ind i Google dokumenter. Selve redigeringmetoderne vil vi ikke beskæftige os med her, da du sandsynligvis kender dem fra Word eller lign.
Fordelen med Google dokumenter frem for Office pakken er, at du kan arbejde på dem online og dele dem med andre. Du bestemmer selv, hvem du vil dele dine dokumenter med og hvor meget de må rette i dem.



Åbn et nyt dokument, klik på ikke navngivet for at give det et navn. For at dele det med andre klkker du på "Del" og du kan nu vælge hvem du vil dele med og hvad de skal kunne. Du kan vælge direkte blandt dine gmail kontaktpersoner eller andre ved at bruge deres email.
Du kan organisere dine dokumenter i mapper for at holde styr på dem og det vigtigste: du kan arbejde på dem fra alle computere med internetadgang.
Jeg har delt et dokument med din gmail, bare så du kan se, hvordan en invitation ser ud.

IGoogle
Synes du, at du har svært ved at bevare overblikket over dine netressourcer, så er personlige forsider noget for dig. Flere steder på nettet giver mulighed for at designe sin egen personlige forside, så man på ét sted får vist eksempelvis både sine mails, dokumenter, relevante nyheder og meget, meget mere.

Når man har et Google login, kan man designe sin egen personlige Google forside. Du går ind på Googles startside og vælger iGoogle i øverste højre hjørne. Herefter bliver du guidet igennem oprettelsesproceduren, hvor du vælger indhold på din personlige forside. Du kan altid ændre i indholdet senere hen.



Tilføj elementer til din personlige forside:
Når først du er kommet i gang, kan du tilføje ting ved at trykke på ”tilføj ting” i højre side. Herefter får du vist en række ting, du kan trække ind på din personlige startside, fx Gmail, Google Groups, dokumenter fra Google Docs & Spreadsheets mv.
Du kan også tilføje RSS feeds, som du måske har hørt om, men det vender vi tilbage til på torsdag. En af fordelene er integrationen med Googles øvrige tjenester, så hvis man anvender Google Docs, Gmail mv. kan man få et overblik over og umiddelbar adgang til sine dokumenter, mails mv. på én side.

Design af din personlige forside:
Du kan ændre farver og baggrund på siden ved at vælge ”vælg tema” i højre side. Du kan trække sidens elementer rundt og placere dem lige præcis der, hvor du vil have dem. Hvis du har mange elementer på din personlige startside eller du bare vil have en opdeling af dem, kan du oprette flere faner til din startside.
Det kræver lidt indledende tid at sætte sin forside op med lige præcis de ting, der er relevante for en selv – men når det først kører, er det en nem måde at få overblik over alle ens netbaserede tjenester – mails, nyheder, kalender mv.

Jeg kan træffes på Googletalk torsdag mellem 19 og 20
God fornøjelse

Fri leg
Nej, du slipper ikke helt for billeder. I din Gmails venstre topmenu, er der flere punkter, vi ikke har kigget på. Har du lyst, er det bare med at komme i gang, men en ting tager vi lige med.

Picasa Webalbum
Hvis du klikker på "Fotos, skulle du gerne komme direkte over i Picasa webalbum. Hvis du ikke gør det, kan du logge på her. Du kan uploade billeder direkte fra Picasa, gøre dem offentlige eller kun dele dem med venner. Du kan komme beskrivelser, tagge, navnetagge og placere dem på et kort.
Udover de billeder, du selv uploader, vil alle de billeder du har brugt i dine blogs også blive vist. Upload nogle billeder og del albummet med mig, Thor eller en af dine med kursister.

Leg med Picasa - administration

Du har også mulighed for at sætte et link til et album ind på din blog, som jeg har gjor ovenover. Ikke noget særlig spændende album, men det er de billeder, som er brugt på denne blog.

Leg med det og husk at en cd med billeder kan blive væk, men der er endnu ikke noget der tyder på at internettet ikke består.

God fornøjelse.

tirsdag den 19. maj 2009

IMG_0717 Svane

Nationalfugl. Knopsvane, olie på håndlavet papir.
Agnes.

Blog et foto

En lille ekstra beskrivelse til hvordan du blogger et foto.
Billedet til højre er blogget direkte fra Flickr. Som du kan se kommer der titel og hvem der har uploaded det.

Sørg for at være logget på bloggen inden du går i gang.

Hvis du er logget på som Picasa har jeg sat det op, så du skulle bare få dette billede:


Vælg bloggen, udfyld titlen og skriv hvis du vil have en tekst på. Det præsenterer sig som blomsterne på dette indlæg.

Hvis du er logget på som dig selv har du formodentlig ikke sat det op endnu og så får du dette billede:




Klik på "do that now" og du får dette billede:


Din blog er en Blogger blog, så det vælger du og klikker next.


Dette billeder forklarer, at du er nødt til at give tilladelse til at bloggen og Flickr kommunikerer. Hvis du ikke er logget på blogger, vil du blive bedt om det, når du klikker på " Head over to Google now", men da du er logget på få du bare dette billede hvor du giver tilladelse ved at klikke på "Grant access. Der forklares også at du kan trække tilladelsen tilbage ved at gå ind på "My account".

Når du har klikket på "Grant access" ryger du videre til dette billede hvor du vælger hvilken blog du vil give tilladelse til og trykker "Next". Hvis du vil give tilladelse til flere blogge, er du nødt til at gentage hele seancen.


Check dine oplysninger og klik "All done".


Færdig

søndag den 17. maj 2009

# 7 Mere om Flickr

Hvis du ikke allerede er oprettet som bruger på Flickr, skal du gøre det her. Flickr er den del af Yahoo og det er derfor, du skal oprette dig på Yahoo og ikke direkte i Flickr. Det betyder ,at hvis du allerede har en Yahoo konto, logger du bare på med den.

Opgave for dig, som ikke har brugt Flickr før.
Når du er på forsiden af din Flickr, vil du se et link, der hedder "Upload photos and videos". Kan du ikke finde det, har du altid øverst en menulinie og under "You", finder du også linket.
Udfør de 2 første steps, bemærk at du kan uploade flere fotos på en gang. Når du er færdig, klikker du på "add a description".


Her har du flere muligheder:
Batch Operations, som der står ved de to øverste, betyder at det du gør her, gælder for alle de billeder, du har uploaded. Laver du en tag, sætter du den på alle billeder i et hug. Add to a set, et set er en slags mappe, en måde at organisere dine billeder på. Desværre er der begrænsning på antallet af set i den gratis version af Flickr, men det er rigeligt til at du kan få en ide om hvordan det fungerer.
Titles, descriptions, tags, her kan du give de enkelte billeder tittel, beskrivelse eller flere tags. Når du klar, klikker du på save og dine billeder er klar i Flickr.

Herfra kan alle deltage

Vidste du at du kan uploade billeder direkte fra Flickr til din blog?


Vælg det billede du vil sende til bloggen og klik på det. Du vil nu få en række valgmuligheder ovenover billedet. Klik på "Blog this". Første gang du gør det, vil du få en besked om at du endnu ikke har tilknyttet en blog til din Flickr konto, klik på "do that now", og følg vejledningen. Hvis du ikke er logget på, vil du undervejs blive bedt om dit brugernavn og password til bloggen. Husk det er en Blogger blog du har. Du kan knytte lige så mange blogs til Flickr, som du har lyst til.
Ovenover billedet er der mulighed for at tilføje en note. Når du klikker på den, får du en lille firkant som du kan trække rundt på billede og et lille tekstfelt hvor du kan skrive noten. Noten dukker op når nogen fører deres mus ind på billedet.


Næste mulighed er at sende dit billede til en gruppe. Grupper er samlinger af billeder fra forskellige personer, men med samme emne. Du kan finde grupper om alt fra blomster, over lande til 541 grupper om Picasa! Du skal være medlem af en gruppe før du kan sende til den.

"Add to set" og Blog this" har vi snakket om. "All sizes" giver dig mulighed for at vælge hvilken størrrelse af billedet du skal bruge og for at linke direkte til fotoet fra en hjemmeside.

"Order Prints" virker kun i USA. "Rotate" og "Delete" siger sig selv. "Edit", Flicker bruger et værktøj som hedder Picnik, som faktisk også er et ok program, hvis du har mod på flere.

Som så mange andre web 2.0 sites, opfordrer Flickr brugerne til at lave deres egne applikationer ved at bruge billeder fra Flickr. Resultatet af dette er at en del brugerne har lavet små programmer (mashups), som bruger billeder fra Flickr til f.eks. at skrive en tekst. Her nævner vi blot nogle få.....

Flickr Color Pickr - Mangler du et billede af en blå dør eller et vindue, så bruger du denne lille fikse ting. Vælg dører og vinduer nederst, klik på den farve du vil have og vupti:


Retrievr - tegn en rå skitse og få billeder fra Flickr, der matcher skitsen. Du kan også uploade et af dine egne billeder og bruge det som udgangspunkt.


Montager - Laver en billedmosaik af alle de billeder på Flickr med den tag, du har valgt. Her er taggen selvfølgelig kkbpicasa.


Gå in på Flickr Services og leg med alle mulighederne.

Jeg er på GoogleTalk torsdag mellem 19 og 20.

God fornøjelse



Fri leg

I sidste uge legede vi geotagging med Picasa. Du kan også sætte dine billeder på et kort hos Flickr.
Åbn et billede ved at klikke på det. I højre side under Additional Information kan du tilføje billedet til dit kort. Du prøvede det i Picasa og princippet er det samme. Leg med det.




Du kan også prøve at kigge på det danske variant af Flickr nemlig 23. Den er ikke så brugt som Flickr, men måske tiltaler den dig mere. Leg med den.

God fornøjelse

søndag den 10. maj 2009

# 6 Ud i verden med Picasa og Google Earth

Så er vi nået til den 6. opgave og her skal vi lave collager, der som alt andet i Picasa er nemt og ligetil. Derudover skal vi kigge på GoogleEarth og lære at knytte steder til vores billeder.



Hvis du allerede på din computer har nogle billeder du kunne tænke dig at lave en collage af, åbner du bare Picasa og markerer billederne i oversigten til venstre. Du kan markere flere billeder, der ligger efter hinanden, ved at holde shift nede og klikke på det første og det sidste billede. Hvis du vil bruge billeder, der ikke ligger efter hinanden, holder du ctrl nede og klikker på billederne et af gangen.
Hvis du ikke selv har nolge oplagte billeder kan du hente billederne tagget med collage1 eller collage2 på Flickr.
Når du har valgt dine billeder, klikker du på ikonet for collage i bunden af siden og du får i venstre side en værktøjskasse med de muligheder du har for at arbejde med collagen.


Hvis du åbner foldudmenuen øverst, får du mulighed for at vælge hvordan din collage skal være sammensat. Prøv selv de forskellige muligheder. Collagen fra Barcelona ovenover er "mosaik" og blomstercollagen nedenunder er " billedbunke".
Under den kan du vælge om der skal være kant og hvordan kanten skal se ud.
Du kan vælge hvilken baggrundsfarve collagen skal have eller om det skal være et andet billede, som danner baggrund, som på blomstercollagen.
Derudover kan du vælge størrelse og om det skal være portræt eller landskab.

Ved at klikke på et enkelt billede i collagen kan du dreje det og ændre størrelse.
















GoogleEarth












Kender du GoogleEarth? GoogleEarth er en slags interaktiv globus med satelitfotos af hele verden. Du kan gå så tæt på at du næsten kan se om din nabo er hjemme. I denne forbindelse skal vi bare geotagge nogle billeder så de kan ses på GoogleEarth, men vil du mere i detaljer er her en glimrende side med både lidt mere om GoogleEarth og diverse vejledninger bl.a. til installationen. Du kan dog også bruge dette link til download, det er lidt mindre omstændigt.
Når du har downloaded GoogleEarth, skal du placere dine billeder ude i verden. Åbn et billede fra venstremenuen i Picasa og klik på Geotag ikonet nederst på siden. Du kommer nu over i GoogleEarth og øverst i venstre side kan du skrive hvor du gerne vil placere dit billede. Når du er kommet fram til stedet kan du ved hjælp af pilene i højre side zoome ind og indstillekortet præcist som du vil have det.

Alle de små firkanter du ser på kortet er andre der har geotagget deres billeder. Det var vist en sidebemærkning. Tilbage til opgaven. For at finde det helt rigtige sted, kan du med musen trække billedet til stedet er lige under sigtekornet hvorefter du klikker på geotag og udført.



Når du klikker på dit eller andres billeder, vil det vises sig således:




En anden lille sidebemærkning. Vidste du, at man kan genkende hvaler på deres haler? Vidste du også, at folk, som studerer hvalernes vandringer, har brugt store bøger med mange billeder, som ikke altid var opdaterede, når de skulle genkende hvalerne? Nu logger de bare på Flickr. Almindelige mennesker, der ser hvaler, geotagger nemlig ofte deres billeder og lægger en dato på. Derfor findes der nu på Flickr en samling af taggede hvalbilleder, som ingen forsker, om han så brugte hele sit liv på det, ville være istand til at opbygge. Interessant, ikke?

God fornøjelse og husk at blogge. Du kan træffe Bente på GoogleTalk på torsdag mellem 19 og 20.


Fri leg

Du kan lave små film med Picasa på samme måde som du laver collager. Vælg de billeder du vil bruge, klik på film ikonet og lav din film. Din værktøjskasse i venstre giver dig forskellige muligheder for indstillinger.
Jeg ved ikke helt hvor god, jeg synes, den er, måske hvis man vil prøve at tage billeder hver 5. minut af en blomst, der springer ud og lave en film. Men jeg har prøvet at lave en lille film ud fra de billeder jeg havde, så kan du se om det er noget du gider lege med.




Collager i PhotoFiltre

Det er også muligt at lave collager i PhotoFiltre, men noget mere besværligt. Ugens frie leg går også ud på det.
Jeg har dig et par tips til dig inden du går i gang. Start med et blankt billede, vælg de billeder du vil bruge, brug evnt. forskellige filtre på dem, for at gøre det lidt mere spændende og læg dem derefter over på det blanke billede.
Husk at du skal ændre på størrelsen inden du kopiere dem over.
Hvis du ikke har den danske version betyder "paste" sæt ind.



God fornøjelse

mandag den 4. maj 2009

#5 Pimp din blog

I denne uge kigger vi lidt nærmere på selve bloggen. I bloggens vestre side kan du indsætte forskellige bokse (også kaldet Gadgets eller sideelementer) med forskelligt indhold. På denne blog har vi seks gadgets: Diasshow, Vigtige links, Etiketter, Blog-arkiv, Creative Common og Faste læsere.

Med en gadget kan du fremhæve fx links, til sider, der handler om det samme som din blog. Du kan også få vist billeder fra Flickr.

Indsæt et diasshow fra Flickr
I betjeningpanelet på din blog skal du vælge "Indstilinger" og vise fanen "Layout", herfra kan du ændre på skrifttyper, faver og meget andet. I denne opgave kigge vi kun på sidens højre del.

Billeder herover viser en liste over gadgets fra en blog. Rækkefølgen kan ændres ved at trække dem op eller ned med musen. Øverst finder du "Tilføj en Gadget", klik på den for at oprette en ny gadget. For at ændre eller slette en eksisterende gadget klikkes på "Rediger".
Du skal nu oprette en gadget og vælge typen "Diasshow" fra den liste, du ser, når du har klikket "Tilføj en Gadget". Når du vælger "Diasshow" bliver du bedt om at vælge forskellige indstillinger.


I kilde skal du vælge Flickr, og du kan nu vælge mellem Søgeord eller Brugernavn. I eksemplet herover har jeg valg Brugernavn og skrevet mit eget. Vælges søgeord kan man skrive praktisk talt alt. Du kan prøve nogle forskellige og se, hvilke billeder, der kommer frem. Der søges i hele Flickr, så der gode chancer for et godt resultat. Prøv også med engelske ord, da langt de fleste billeder er beskrevet på engelsk. Når du er tilfreds, klikker du "Gem", og du får vist listen med gadgets igen.

Indsæt flere Gadgets
Andre Gadgets kan indsættes på samme vis. Sidste del af ugens opgave er at indsætte en eller to andre typer Gadgets. Diasshow hører til de grundlæggende Gadgets, prøv at kigge i de andre kategorier, måske finde du noget sjovt. Husk også du kan ændre rækkefølgen.

Fri leg
Hvis du har mod på mere, så prøv punktet"Skrifttyper og farver" under fanen Layout. Her kan du skifte farver på bloggens forskellige dele. Du får vist et eksempel på dine ændringer, men intet bliver ændret, før du klikker "Gem ændringer".