søndag den 5. april 2009

# 2 Flickr og start på Picasa

Picasa
Efter sidste uges indledende øvelser skal du nu igang med at arbejde med billeder. Du skal i gang med programmet Picasa.

Det første du skal gøre er at downloade programmet fra www.picasa.google.dk.
Klik på download Picasa 3, sig ja til at åbne setup filen, kør filen, Accepter licensaftalen, tryk på installer og accepter standardindstillingerne. Du er selvfølgelig velkommen til at ændre dem, hvis du vil, det har ingen betydning for kurset. Tryk på afslut.

Når du har installeret Picasa, går programmet øjeblikkeligt i gang med at organisere alle billeder på din harddisk efter dato i samlingen "Mapper på disk".



Hvis Picasa finder mapper som indeholder billeder, som du ved du ikke skal arbejder med, kan du gå til Værktøjer > Mappeadministrator for at angive, hvilke mapper, Picasa skal holde øje med. Du kan altid ændre dit valg.

1. øvelse er en enkel øvelse, hvor du skal vende et billede og derefter lave et
udsnit.

Flickr.
Det, at dele billeder på nettet har eksisteret siden 90'erne, men det er først efter at Flickr kom frem, at det er blevet den succes det er i dag. I løbet af det sidste år er Flickr blevet det hurtigst voksende billeddelingssite på nettet og det er et af de første sites, der brugte emneord "tags" for at skabe sammenhæng mellem billederne og brugerne af sitet.

Du kan bruge dine egne billeder eller du kan bruge billeder som vi har lagt op på Flickr. Hvis du vælger at bruge billderne fra Flickr går du til www.flickr.com, brugernavn: kkbpicasa@yahoo.com, password: billeder.

Find billedet med Carlsberg elefanten og klik på det. I menuen over billedet klikker du på "all sizes"


Vælg at downloade det største billede til billedemappen i mappen dokumenter på dit c-drev. Find det i oversigten i Picasa og dobbeltklik på billedet.


Billedet er nu klar til redigering.

Under billedet finder du forskellige oplysninger. Du kan se i hvilken mappe billedet ligger, hvad det hedder, hvornår det er blevet uploaded, hvor stort det er både i pixels og kb (mere om de 2 begreber senere), hvor mange billeder der er i den pågældende mappe og endelig har du en højre- og en venstredrejet pil.
At rette et liggende billede op gøres ved at klikke på den pil som drejer den vej man vil have billedet. Prøv det og gem derefter billedet under et passende navn.

Du skal nu lave et udsnit af billedet. I venstre side af skærmen har du en billedmenu med forskellige muligheder.

Under "Enkle forbedringer" vælger du beskær.




Du får nu mulighed for at enten at lave dit udsnit selv eller vælge en allerede bestemt størrelse. Leg med og gem et af resultaterne f.eks. som et cd omslag.

Du har nu fået en lille introduktion til Picasa og er næsten færdig med denne uges opgave. Der er kun tilbage at skrive lidt om opgaven på din blog og eventuelt også oploade et af dine billedresultater til bloggen. Det kan du faktisk gøre direkte fra Picasa!!! Prøv om du kan finde ud af det selv, så viser vi det i næste uge.
Du kan også uploade dit billedresultat til Flickr, husk at tagge (emneord) med kkbpicasa, så vil det komme med i slideshowet på kkbpicasa.blogspot.com,

Du kan uploade indefra Flickr eller du kan gøre det direkte fra Picasa ved at tilføje en lille knap. Gå til http://picasa2flickr.sourceforge.net/ og klik på linket under 20. januar. Sig ja til at starte applikationen og sig ja til at importere knapper. Du får nedenstående billede, klik på tilføj og ok. Knappen ligger nu i bunden af Picasa

I denne uge kan du googletalke med Bente onsdag d. 8. april kl. 19 - 20.

Rigtig god fornøjelse med opgaven og god påske til jer alle sammen.



Fri leg

Har du lyst til mere? Hvad siger du til at lære et andet billedbehandlingsprogram at kende? F.eks. PhotoFiltre, som er et lidt mere avanceret program end Picasa.

Download photofiltre

Dansk sprogfil til photofiltre

Sådan installerer du PhotoFiltre

  1. Klik på “Download Photofiltre” og hent programmet til din pc.
  2. Gem filen (pf_setu_en.exe) et egnet sted, fx. i c:\installationsfiler
  3. Klik på “Dansk sprogfil til photofiltre” og hent filen til din pc.
  4. Gem filen (TranslationDA_1.exe) samme sted, fx. i c:\installationsfiler
  5. Når begge filer er downloadet dobbeltklikker du først på “pf_setup_en.exe” og programmet installers.
  6. Når installationen er færdig, dobbeltklikker du på filen “TranslationDA_1.zip”, som pakkes ud. Den udpakkede fil hedder “TranslationDA.plg” og skal kopieres over i den nye folder, som installationen af PhotoFiltre har dannet.(C:/programmer/PhotoFiltre). Slet den engelske sprogfil “TranslationEN.plg”
Start programmet
Vælg “Start” | “Programmer” og vælg PhotoFiltre, og vil programmet åbnes med danske tekster.

Som du kan se er brugerrænsefladen anderledes end Picasa, den minder mere om det du vil se hvis du arbejder med dyre programmer som Photoshop og PaintShopPro.

Lav det samme med enten dit eget billede eller elefant billede, som du lavede i Picasa.

Tips:
  1. Du kan åbne et billede enten i menuen "filer", som du kender fra andre programmer eller ved at klikke på den åbne mappe i den øverste værktøjslinie (værktøjspaletten).
  2. Værktøjest du bruger til at vende billedet med ligger helt til højre i den underste værktøjslinie ( Filter værktøjslinien).
  3. Eller brug menuen "billede" hvor du kan lege med de 4 øverste menupunkter









Prøv også at lave et udsnit af billedet. I højre side har du også nogle værktøjer, som du vil bruge ofte.

Tips:
  1. Pilen er det neutrale værktøj, står du på den kan du holde højre musetast ned og markere dit udsnit på billedet.
  2. I menuen "billede" bruger du menupunktet crop/beskære
Skriv om PhotoFiltre på din blog, indsæt dit resultat her eller upload det til Flickr.

Du kan også vælge at oprette dig på Flickr. Flickr er en del af Yahoo, så hvis du allerede har en Yahoo konto, bruger du bare den. Find ud af hvordan tags fungerer, hvad groups er og kig på alle de forskellige måder andre mennersker og andre biblioteker bruger Flickr på.

Lege ressourcer

2 kommentarer:

  1. Kl. 6:00 endelig Dansk tekst på PhotoFiltre.
    Det tog min nattesøvn.

    SvarSlet
  2. Jeg har rettet i vejledningen til installation og oversættelse af PhotoFiltre. Så nu er den forhåbentlig lettere at følge.

    SvarSlet