søndag den 24. maj 2009

# 8 Google, mig og dig

Som du måske husker, stod der i indydelsen til dette kursus, at du ville få 11 online lektioner over 7 uger. Vi har trukket den lidt i håb om, at flere ville komme med. Det ser desværre ikke ud til at være tilfældet og vi vil derfor komme med 2 lektioner de sidste 2 uger. Det betyder, at du også får en lektion på torsdag.

Overskriften på denne lektion er "Google, mig og dig" og det er fordi man som Google bruger får adgang til en masse andre web 2.0 ting. Når du har din gmail åben, har du måske lagt mærke til topmenuen i venstre hjørne? Det er nogle af de ting, du skal kigge nærmere på i denne lektion.

Google dokumenter (Googledocs)
Har du ofte taget en diskette eller et USB stik med fra den ene arbejdsplads til den anden? Du kender sikkert også til at skrive et oplæg, sende det videre til en kollega, få kommentarer retur i en mail sammen med dit oprindelige dokument?
Er det noget du jævnligt oplever, så vil denne uges opgave måske i fremtiden gøre det lettere med samarbejde og med at kunne arbejde med det samme dokument på flere arbejdspladser. Vi kalder det også kollaboration (samarbejde) på nettet.

I denne opgave skal du først kigge på Google dokumenter.

Du starter med at klikke på dokumenter i venstre topmenu. (Hvis din gmail ikke er på dansk, klikker du på "indstillinger" i højre topmenu.) Klik på "Ny" og du vil se at du i Google dokumenter har alle de muligheder du måske kender fra Office pakken. Du kan også vælge at klikke på "Upload" og vælge en fil, du allerede har arbejdet på. Her kan du også se hvilke formater, du kan hive ind i Google dokumenter. Selve redigeringmetoderne vil vi ikke beskæftige os med her, da du sandsynligvis kender dem fra Word eller lign.
Fordelen med Google dokumenter frem for Office pakken er, at du kan arbejde på dem online og dele dem med andre. Du bestemmer selv, hvem du vil dele dine dokumenter med og hvor meget de må rette i dem.



Åbn et nyt dokument, klik på ikke navngivet for at give det et navn. For at dele det med andre klkker du på "Del" og du kan nu vælge hvem du vil dele med og hvad de skal kunne. Du kan vælge direkte blandt dine gmail kontaktpersoner eller andre ved at bruge deres email.
Du kan organisere dine dokumenter i mapper for at holde styr på dem og det vigtigste: du kan arbejde på dem fra alle computere med internetadgang.
Jeg har delt et dokument med din gmail, bare så du kan se, hvordan en invitation ser ud.

IGoogle
Synes du, at du har svært ved at bevare overblikket over dine netressourcer, så er personlige forsider noget for dig. Flere steder på nettet giver mulighed for at designe sin egen personlige forside, så man på ét sted får vist eksempelvis både sine mails, dokumenter, relevante nyheder og meget, meget mere.

Når man har et Google login, kan man designe sin egen personlige Google forside. Du går ind på Googles startside og vælger iGoogle i øverste højre hjørne. Herefter bliver du guidet igennem oprettelsesproceduren, hvor du vælger indhold på din personlige forside. Du kan altid ændre i indholdet senere hen.



Tilføj elementer til din personlige forside:
Når først du er kommet i gang, kan du tilføje ting ved at trykke på ”tilføj ting” i højre side. Herefter får du vist en række ting, du kan trække ind på din personlige startside, fx Gmail, Google Groups, dokumenter fra Google Docs & Spreadsheets mv.
Du kan også tilføje RSS feeds, som du måske har hørt om, men det vender vi tilbage til på torsdag. En af fordelene er integrationen med Googles øvrige tjenester, så hvis man anvender Google Docs, Gmail mv. kan man få et overblik over og umiddelbar adgang til sine dokumenter, mails mv. på én side.

Design af din personlige forside:
Du kan ændre farver og baggrund på siden ved at vælge ”vælg tema” i højre side. Du kan trække sidens elementer rundt og placere dem lige præcis der, hvor du vil have dem. Hvis du har mange elementer på din personlige startside eller du bare vil have en opdeling af dem, kan du oprette flere faner til din startside.
Det kræver lidt indledende tid at sætte sin forside op med lige præcis de ting, der er relevante for en selv – men når det først kører, er det en nem måde at få overblik over alle ens netbaserede tjenester – mails, nyheder, kalender mv.

Jeg kan træffes på Googletalk torsdag mellem 19 og 20
God fornøjelse

Fri leg
Nej, du slipper ikke helt for billeder. I din Gmails venstre topmenu, er der flere punkter, vi ikke har kigget på. Har du lyst, er det bare med at komme i gang, men en ting tager vi lige med.

Picasa Webalbum
Hvis du klikker på "Fotos, skulle du gerne komme direkte over i Picasa webalbum. Hvis du ikke gør det, kan du logge på her. Du kan uploade billeder direkte fra Picasa, gøre dem offentlige eller kun dele dem med venner. Du kan komme beskrivelser, tagge, navnetagge og placere dem på et kort.
Udover de billeder, du selv uploader, vil alle de billeder du har brugt i dine blogs også blive vist. Upload nogle billeder og del albummet med mig, Thor eller en af dine med kursister.

Leg med Picasa - administration

Du har også mulighed for at sætte et link til et album ind på din blog, som jeg har gjor ovenover. Ikke noget særlig spændende album, men det er de billeder, som er brugt på denne blog.

Leg med det og husk at en cd med billeder kan blive væk, men der er endnu ikke noget der tyder på at internettet ikke består.

God fornøjelse.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar